En flash kan, brugt rigtigt, gøre et billede til noget helt unikt. Dette er en serie af artikler, hvor jeg vil gennemgå de mange aspekter af fotografering med flash.

Når man snakker om flash er der typisk to typer. Speedlights som er de små flash der kan sidde på kameraet, og studielamper som skal monteres på stativ og oftest kræver en stikkontakt. Begge typer har deres fordele og ulemper.

den mobile fotograf

Speedlights

Først starter vi med speedlights. Disse er perfekte til den mobile fotograf, de er små og kan erhverves for små penge. De bruger almindelige AA batterier og kan derfor bruges overalt. Selvom de oprindeligt er lavet til at være monteret på kameraet, kan de med fordel sættes på et stativ og bruges “off-camera”. Dette giver de samme muligheder som med studielamper, dog med et minus: lysstyrke.

Netop lysstyrken er en af de få dårlige ting ved speedlights. Selvom de store modeller er relativt kraftige, så kan de hurtigt komme til kort ved f.eks. fotografering i solskin eller hvis der skal oplyses et større rum. Her er det værd at overveje studielamper.

Studielamper

Studielamper

Studielamper er kraftigere end speedlights, meget kraftigere. De kræver tilslutning til stikkontakten og er derfor perfekte til studiet eller indendørs opgaver. Fordelen ved studielamper, udover deres styrke, er stabilitet og tilbehøret.

De fleste lamper af høj kvalitet kan bruges hele dagen og kræver ikke batteriskifte. Rigtig meget ekstraudstyr, såsom softbokse, beautydish osv. er lavet til direkte montering på lampen og man slipper for en adaptor. Laver man primært indendørs opgaver der kræver store mængder lys, så er studielamper det perfekte valg.

Hvorfor skal man så bruge en flash?

Hvorfor skal man så bruge en flash? Det kan være af nødvendighed, f.eks. hvis der ikke er nok lys. Det kan også være af kreative grunde. Ved at bruge en flash rigtigt, kan man skabe effekter som aldrig ville være muligt med naturligt lys. Alt dette vil selvfølgelig blive gennemgået i detaljer i fremtidige artikler.

Flere artikler her:

%d bloggers like this: