Det er efterhånden en ting der ofte bliver nævnt på både forums og Facebook, nemlig at redigering ødelægger et billede, og egentligt bare er snyd for at skjule ens ringe evner.

Her er jeg stærkt uenig og jeg vil i denne artikel fortælle hvorfor. Inden jeg starter, skal det lige siges at jeg bruger to udtryk: Redigering og manipulation. Redigering er for mig når man ændre på farver, skarphed, støj osv. Manipulation er når man f.eks. bruger Photoshop til at “klippe klistre” eller laver ændringer direkte i motivet.

baby fotografer

Der var engang..

Hvis man går små 15 år tilbage i tiden, så var digital kameraer stadig meget nyt. Det var stadig et niche marked, og gammeldags filmkamera var stadig at finde i de fleste fotografers taske. Det der var fantastisk ved film, var at man kunne vælge og vrage mellem et utal af forskellige slags. Alle film havde forskellige egenskaber og look. Dette gav fotografer mulighed for at vælge den film, der passede til netop den opgave man havde.

Udover filmen, så var der også forskellige måder at fremkalde filmen. Det var også medvirkende til at påvirke det færdige billede.

Redigering af billeder

Digitalt, klinisk og kedeligt

Spoler vi tiden frem til i dag, så er digital fotografering det mest udbredte. Jeg elsker de fordele der er ved at fotografere digitalt, men der er også en ulempe. Billederne der kommer fra et moderne digital kamera, spejl eller uden spejl, er kliniske og kedelige. Hvis man sammenligner forskellen mellem forskellige kameraer er billedets kvalitet næsten ens. Medmindre man er hardcore pixelpeeper, så vil jeg vove at påstå man ikke kan se forskel på billederne overhovedet. Dette er selvfølgelig forudsat man laver en fuldstændig ens eksponering på alle kameraerne. 

digital fotografering

Det er så her redigering kommer ind i billedet. Når man som fotograf redigere sit billede, så sætter man også sit personlige præg på det. Udover selvfølgelig at have muligheden for at korrigere hvidbalance og eksponering, er det også muligt at forstærke og ændre farver, ændre kontrast osv. Det er sågar muligt at emulere de gamle film typer, og på den måde opnå lignende resultater som for mange år siden.

Den hurtige vej til kvalitetsbilleder i Holstebro

Når man vælger at vise sine billeder

Når man vælger at vise sine billeder lige ud af kameraet, altså uredigeret, så husk dette: Man har ingen kontrol, det er udelukkende teknikken der bestemmer udfaldet. Du kan justere på værdier som lukkertid, blænde og ISO, men farverne, kontrast osv. bliver styret af kameraets teknik og kunnen. Faktisk betyder det jo egentligt at man overlader mere til tilfældighederne, end hvis man valgte at redigere billedet.

Hvad der så er en god redigering kan diskuteres, for det kan også ødelægge et billede. Medmindre man selvfølgelig har en bevidst tanke med det, så husk at “less is more”. Pas på med at overdrive når der skrues på forskellige værdier i Photoshop, Lightroom osv.

Vi er i førersædet når det kommer til fotografering

film looket

Jeg elsker film looket og har investeret i VSCO’s Lightroom presets. Det passer til den type billeder jeg tager og er blevet en del af mit “look”. Selvom mange andre bruger præcis den samme type redigering, så ligner deres billeder ikke mine. Alle fotografers billeder er unikke, forstået på den måde at komposition, lys, vinkler og motiv er vidt forskellige fra fotograf til fotograf. Redigeringen forstærker det man som fotograf gerne vil vise, men er alle de andre variabler ikke på plads, så kan redigeringen ikke redde billedet.

Derfor mener jeg ikke at redigering er snyd. Derimod er det et vigtigt værktøj, som hjælper os med at opnå de visioner vi har. En god redigering kan gøre et godt billede bedre, men det kan ikke gøre et dårligt billede godt. Hvad der så er en god redigering kan diskuteres, for det kan også blive for meget af det gode. Pas på med at overdrive når der skrues på forskellige værdier i Photoshop, Lightroom osv. Medmindre man selvfølgelig har en bevidst tanke med det.

læs mere:

%d bloggers like this: